Hvordan donere kjøretøy til Ukraina?

Fremgangsmåte for donasjon av kjøretøy til Ukraina.

Publisert 29. mai 2023

Thomas Velle

Bistand, internasjonal vakt, DSB

Bildet viser kjøretøy som er ønsket donert

Hva må jeg som donor gjøre?

Kreves det EU godkjenning på kjøretøyet i Norge skal dette vare utført før uttransport. For tilhengere eller lignende som ikke krever EU godkjenning, trenger man ikke det innen donasjon.

Vi ber om at kjøretøy ikke avskiltes før donasjon, det er en løpende vurdering om de skal kjøres ned på egne hjul eller på en spesialtransport for kjøretøy. Lastebiler planlegges alltid først å kjøres på egne hjul, unntaksvis som spesialtransport. Husk at dekkene må være ihht kravene for årstiden. Ikke ta papir vognkortet ut av bilen, det skal alltid følge kjøretøyet.

Forsikring: Dersom kjøretøyet skal kjøres ned for egen maskin, må forsikringen være gyldig til levering i Ukraina. Straks overlevering har skjedd, får donator beskjed og forsikringen kan avsluttes.

Norske registreringsskilt tas av bilen, og sjåføren fra Schenker leverer de til Statens vegvesen når vedkommende er tilbake i Norge.

  1. Fyll ut Excel-filen Template for donors, begge arkfaner.
    Legg inn den informasjonen som etterspørres der, ett kjøretøy per linje.
  2. Om kjøretøyet har et rammenummer/chassisnummer er det viktig å legge dette inn også.
  3. Skriv inn verdien du estimerer på kjøretøyet. Det er ikke viktig med eksakte priser, men hva du selv mener kjøretøyet er verdt om du skulle ha solgt det i markedet i dag.
  4. På arkfane 2 legger du inn høyde/bredde/lengde og vekt for kjøretøyet. Uten denne informasjonen kan vi ikke planlegge transport.
  5. Eksempel på manglende kjøretøy

Excelarket Template for donors sendes til epost int@dsb.no med nødvendig informasjon og kontaktdetaljer på plass. Har dere spørsmål, så ta gjerne kontakt på telefon (+47) 97 51 16 58.