Hvilken bolt skal jeg bruke i tilkoblingen?
Hvordan vet jeg hvilke bolter, skiver og muttere som passer til en spesiell tilkobling? Og hvordan finner jeg ut hva som er riktig moment? Det er mange ting å ta hensyn til og ingen enkle svar, men REN vil jobbe videre sammen med bransjen for å få mer kunnskap om dette!
Publisert 11. september 2024
Øyvind Slethei
Prosjektleder
Bakgrunn
Det finnes mange varianter av bolter og skiver tilgjengelig. Noen ganger leveres disse sammen med kabelsko som en del av et tilkoblingssett, mens andre ganger kan innkjøpsansvarlig eller prosjektleder ha kjøpt inn festemidler for den aktuelle jobben. Ofte overlates det til montøren å velge passende bolter, skiver og muttere. Riktig valg av disse, sammen med korrekt tiltrekningsmoment, er avgjørende for å sikre fleksibilitet i tilkoblingen slik at klemkraften opprettholdes gjennom hele anleggets levetid.
Bolter
Hvordan velger man da riktig utstyr? Et godt utgangspunkt er å se i RENblad 8155 Tilkoblinger, hvor vi har samlet viktig informasjon om gode tilkoblingsmetoder, og hvilke bolter og skiver som er anbefalt for ulike situasjoner. Vi har mottatt mange spørsmål om dette temaet, og det er tydelig at både vi i REN og bransjen generelt trenger økt kunnskap om emnet. Fleksibiliteten i skrudde tilkoblinger avhenger av samspillet mellom bolt, mutter, spennskive og tiltrekningsmoment. I tillegg må man ta hensyn til faktorer som metallblanding, korrosjonsegenskaper og strekkfasthet. Strekkfasthet er den maksimale belastningen en bolt kan tåle før den ryker eller deformeres.
Bolter klassifiseres med en todelt tallkode, for eksempel 8.8 eller 10.9. Tallet før punktum angir boltenes strekkfasthet (målt i N/mm²), mens tallet etter punktum viser flytegrensen, altså den belastningen bolten tåler før den får varig deformasjon. For eksempel har en 8.8-bolt en strekkfasthet på 800 N/mm² og en flytegrense på 640 N/mm² (80 % av strekkfastheten). Bolter laget av korrosjonsbestandige materialer, som syrefast stål (A2 eller A4), har strekkfasthet på 500, 700 eller 800 N/mm² og er merket henholdsvis 50, 70 eller 80. I elektriske tilkoblinger bør bolter ha minst fasthetsklasse 8.8 eller 80 (for syrefaste bolter).
Annonse
Friksjon
Når man bruker en momentnøkkel, fordeles tiltrekningsmomentet til å skape strekk i bolten og å overvinne friksjon. Omtrent 40 % av momentet tapes i gjengene og 50 % i anleggsflaten, mens de siste 10 % bidrar til å skape strekk i bolten, altså den ønskede klemkraften. Høy friksjon gir økte torsjonsspenninger, mens smøremidler reduserer friksjonen og gir høyere strekkraft og jevnere fordeling av klemkraften. Dette krever justering av tiltrekningsmomentet for å sikre riktig strekk i bolten uten å forårsake problemer.
Sentrering
En annen utfordring vi har sett, er når bolten ikke er korrekt sentrert i hullet, spesielt der det er kabelsko på begge sider av en skinne eller et transformatorflagg. Hvis bolten "henger" mot kanten av hullet, vil klemkraften bli ujevnt fordelt, og det kan føre til at tilkoblingen løsner over tid.
Veien videre
REN vil fortsette å jobbe med disse og andre problemstillinger knyttet til tilkoblinger. Vi planlegger å etablere en arbeidsgruppe for å øke kompetansen og sikre kvaliteten i arbeidet. Hvis du ønsker å delta i gruppen, ta kontakt med Kåre eller Øyvind (se kontaktinfo nedenfor). Resultatene vil bli delt med bransjen gjennom videreutvikling av RENblad 8155, kurs og andre passende tiltak.
Hvis du ønsker å delta i gruppen, ta kontakt med
Kåre Espeland
- Avdelingsleder Stasjoner og kabelnett
- E-post: kare.espeland@ren.no
- Mobil: 404 00 374
Øyvind Slethei
- Prosjektleder
- E-post: oyvind@ren.no
- Mobil: 959 69 506
Annonse