Ny praksis for utskifting av tremaster langs offentlig veg
Ny versjon av RENblad 4511 gjør det enklere å reparere og vedlikeholde tremaster langs offentlig vei. Nå kan master innenfor sikkerhetssonen skiftes ut «likt mot likt» uten krav om søknad, så lenge vegeier varsles.
Publisert 13. mai 2025

Endringer i RENblad 4511 gir enklere håndtering ved reparasjon og vedlikehold.
Bakgrunn og utvikling av regelverket
RENblad 4511 ble publisert for første gang i 2011, under tittelen «Krav til stolper i sikkerhetssonen – rundskriv fra Statens vegvesen». Bladet bygget på et rundskriv fra Statens vegvesen fra 2009, med mål om å redusere konsekvensene av påkjørsler på tremaster langs riks- og fylkesveger – i tråd med myndighetenes nullvisjon.
Tiltakene som ble anbefalt innebar å fjerne, beskytte eller gjøre eksisterende stolper ettergivende. Valg av tiltak avhang blant annet av hvilken type stolpe det var snakk om (veglys, lavspenning, høyspenning), hvilken vegtype stolpen stod langs, samt vegens fartsgrense og årsdøgntrafikk. Disse parameterne bestemmer sikkerhetssonen – et område utenfor kjørebanen hvor det ikke skal finnes faremomenter.
For at stolper skal kunne plasseres innenfor sikkerhetssonen, må de være produsert og testet i henhold til NS-EN 12767: Ettergivende konstruksjoner for vegutstyr – Krav, klassifisering og prøvingsmetoder. Standarden krever fullskalatesting, altså testing av stolpen med de faktiske lastene som oppstår i bruk – inkludert monterte ledninger. Dette er i praksis svært krevende å gjennomføre.
I rundskrivet fra 2009 åpnet Statens vegvesen derfor for to metoder for å gjøre tremaster ettergivende:
1. Uthuling ved boring nedenfra (for nye stolper)
2. Slissing av eksisterende stolper
Forutsetningen var at stolpene ikke skulle svekkes mer enn det forskriftene tillater.
Endringer i krav og ny vegnormal
I 2022 kom en ny vegnormal, N101 Trafikksikkert sideterreng og vegsikringsutstyr, som erstattet rundskrivet. N101 stiller krav om at ettergivende utstyr skal være testet etter NS-EN 12767, uten å åpne for unntak for tremaster. Det innebærer også at uthulte stolper nå må dokumenteres med testing etter standarden.
På bakgrunn av dette reviderte vi RENblad 4511, som i mai 2024 ble publisert i ny versjon med oppdatert tittel Krav til plassering av tremaster langs offentlig veg. I arbeidet med revideringen hadde vi dialog med Statens vegvesen/Vegdirektoratet om tolkningen av vegnormalen.
Annonse

Et sentralt tema i diskusjonen var hvordan man skal forholde seg til utskifting av enkeltstolper etter påkjørsler, værskader eller andre hendelser. Spørsmålet var om slike tiltak skulle regnes som reparasjon eller utbedring – noe som avgjør om ny vegnormal må følges (utbedring) eller ikke (reparasjon).
I den reviderte utgaven av RENblad 4511 anbefalte vi i utgangspunktet å unngå utskifting av tremaster innenfor sikkerhetssonen, men med en tydelig oppfordring til netteiere om å ha dialog med vegeier for å finne praktiske løsninger. Vegeier er:
- Statens vegvesen for riks- og europaveger
- Fylkeskommunene for fylkesveger
- Kommunene for kommunale veger
Vegeier har fraviksmyndighet for egne veger.
Ny løsning for enklere håndtering
I ettertid ble det tydelig at denne løsningen skapte utfordringer for netteiere, spesielt i beredskapssituasjoner. Vi gikk derfor i ny dialog med Statens vegvesen, i samarbeid med Elvia, for å finne en mer håndterbar løsning.
Konklusjonen fra dialogen var at bransjen selv må vurdere om et tiltak er en reparasjon, et vedlikeholdstiltak eller en utbedring. I tillegg er det opp til netteierne å avgjøre om de vil benytte uthulte/ettergivende stolper ved reparasjon og vedlikehold, som et risikoreduserende tiltak.
Som følge av dette er RENblad 4511 igjen oppdatert. Det presiseres nå at tremaster innenfor sikkerhetssonen kan skiftes ut likt mot likt ved reparasjon og vedlikehold – uten krav om søknad til vegeier. Vegeier skal imidlertid varsles før tiltak gjennomføres.
Vi mener denne endringen vil gjøre det betydelig enklere å håndtere reparasjoner og vedlikehold av eksisterende tremaster langs veg.
Den oppdaterte utgaven av RENblad 4511 publiseres i slutten av mai.
Les høringsversjonen her.
Ved spørsmål kontakt Øyvind Slethei.
Annonse
