Her er løsningen på julenøttene

Her er løsningen på julenøttene

Tre personer hadde alle riktige svar på julenøttene, og vi trakk ut Ørn Even Hynne fra Hafslund Nett AS som vinner. Gratulerer! En gave er på vei i posten. Løsningen på julenøttene:

Spørsmål 1

  • En bjørn går sørover én kilometer, deretter vest i én kilometer for så å gå nord én kilometer. Bjørnen er nå på samme sted som den startet. Hvilken farge har bjørnen? 

Svar

Hvit

Forklaring

Isbjørnen står på den geografiske nordpolen, går sørover og vestover og nordover tilbake til utgangspunktet.       

 

Spørsmål 2

  • En elektriker har to brytere med trappefunksjon, et lys og en strømkilde. Hvordan skal han koble terminalene slik at begge brytere kan brukes til å skru lyset av og på? (se figur)
 
 
  

Spørsmål 3

  • Din mor gir deg et valg av tre gave-esker, pent innpakket i blått, gult og rødt papir. Du blir fortalt at to av gavene inneholder papp og den siste er en billett til Bermuda for deg og din kjære. Nå skal du velge en eske.
  • Du velger den blå gaveesken, men før du åpner den så åpner din mor den røde og viser at den inneholder papp. Nå får du beskjed om at du kan velge bort den blå og velge den gule i stedet. Tar du tilbudet?
 
 

Svar

Ja det er 2/3 sannsynlighet for at du får billetten om du bytter til den gule.
 

Forklaring

Det er naturlig og intuitivt å tro at det er like stor sannsynlighet om man bytter eller ei. Dette stemmer ikke. 
 
Sannsynligheten for at du valgte riktig pakke til å begynne med er 1/3, og i det tilfellet vil du tape hvis du bytter pakke. Sannsynligheten for at du ikke valgte riktig pakke i første omgang er 2/3, og i det tilfellet vil du vinne hvis du bytter pakke. Det lønner seg derfor for deg å bytte, siden du da har 2/3 sjanse for å få billetten.
 
Tror oss ikke? Problemet er en omformulering av "Monty Hall Paradox", som skapte stor kontrovers når det ble omtalt på 90-tallet. Les mer her http://no.wikipedia.org/wiki/Monty_Hall-problemet